Pike Kumaşlar, %100 pamuk ipliğinden üretilir ancak bazı bitkisel lifler(bambu lifleri)’ de pike kumaş üretiminde kullanılabilir. Pike kumaşların teri emmesi, dayanıklı olması en belirgin özelliklerindendir. Her yaştaki insanın zevk ve ihtiyaçlarına uygun renk ve desen özelliklerinde pikeler bulunmaktadır.


Pike kumaşlar;

  • çocuk / yetişkin Örtü ve battaniyelerde
  • havlu
  • bornoz
  • panço
  • yatak örtüsü
  • çocuk kaban


vb. ürünlerin yapımında kullanmaktadır.

Pike Kumaş Alırken/Kullanırken Nelere Dikkat edilir?

Kullanacağınız pike kumaşının %100 pamuk oluşuna dikkat edilmelidir. Çünkü sentetik iplik kullanılarak üretilen kumaşlar ciltte tahrişlere ve çeşitli cilt hastalıklarına sebep olabilmektedir. Pike kumaşlarda %100 pamuk kullanıldığı için yıkama sonrası kumaş boyunda çekme olacaktır. Bu çekme payını da hesaplayarak kumaş alınmalıdır.

Pike Kumaş Çeşitleri

Pike kumaşlar;

1. Dama Pike Kumaşlar

%100 pamuklu kumaştır. Eni 240 cm’dir. Pike, yatak örtüsü ve koltuk örtüsü gibi alanlarda kullanılabilir. Renkli deterjan kullanılmalıdır, leke çıkarıcı ve optik deterjan kullanmayınız.

PİKE KUMAŞ HAKKINDA BİLMENİZ GEREKENLER DAMA PİKE KUMAŞ PİKE KUMAŞ HAKKINDA BİLMENİZ GEREKENLER DAMA PİKE KUMAŞ

2. Tarla Pike Kumaşlar

Tarla pike kumaşın eni 240 cm’dir. Pamuklu, terletmeyen bir yapıya sahiptir. Yatak örtüsü, yastık, pike, koltuk örtüsü şeklinde kullanılabilir.

PİKE KUMAŞ HAKKINDA BİLMENİZ GEREKENLER TARLA PİKE KUMAŞ

3. Baskılı Pike Kumaşlar

Kumaş eni 155 cm’dir. Hava geçirgen yapısı, nefes alan kumaşı sayesinde terleme yapmaz. Yaz mevsiminde gece serinliğinde örtünmek için kullanılabilir. Pikeler ev, hastane ve otel tekstilinde sıklıkla kullanılmaktadır.

PİKE KUMAŞ HAKKINDA BİLMENİZ GEREKENLER BASKILI PİKE KUMAŞ
PİKE KUMAŞ HAKKINDA BİLMENİZ GEREKENLER BASKILI PİKE KUMAŞ
PİKE KUMAŞ HAKKINDA BİLMENİZ GEREKENLER BASKILI PİKE KUMAŞ
PİKE KUMAŞ HAKKINDA BİLMENİZ GEREKENLER BASKILI PİKE KUMAŞ

4. Petek Pike Kumaşlar

Petek pike kumaşların eni 240 cm’dir ve emici yapısıyla öne çıkan bir kumaş türüdür. Çocuk / Yetişkin Örtü Ve Battaniyeler, Havlu, Bornoz, Panço gibi ürünlerde kullanıldığı gibi emicilik özellikleri normal kumaşlardan daha iyi olduğundan sanayide çeşitli yüzeylerin temizliğinde de kullanılmaktadır.

5. Örme Waffle Pike Kumaşlar

Örme waffle pike kumaşlar baskılı veya boyalı olmak üzere ayrılır. Yukarıda belirttiğim diğer pike çeşitleri dokuma kumaş kategorsinde değerlendiriliken örme waffle pikeler ipliğin örülmesi sonucunda meydana gelir. Örme waffle pikeler giyimde kullanılır. Bu pike kumaşlardan çok güzel;

  • Basic Tişört
  • Eşofman Altı
  • Hırka
  • Alt-Üst Takım
  • Kız Çocuk Elbise
  • Çocuk Tulum
  • Pijama
  • Yazlık-Kışlık Elbiseler
  • ve Bebe Grubunda Çokça Kullanılmaktadır.


6. Waffle Pike Kumaşlar

olarak ayrılmaktadır.

Waffle Kumaşın Genel Özellikleri

Waffle pike, % 100 pamuktur. Kumaş eni 150 cm, gramajı 220 gr/m2’dir. Yüksek kaliteli bir kumaştır. Bu kumaşlar küçük karelere benzeyen bir dokuya sahiptir. Petek pike kumaşlardan daha belirgin karelere sahiptir. Kendine has bir kumaş türü olduğu da söylenebilir.

Hepimiz evimizin güzel, şık ve göze hitap etmesini isteriz. Bu nedenle aksesuar olarak birçok çeşit ürünlerle oda kombinimizi tamamlaya çalışırız. Ufak dokunuşlarla istediğimiz görüntüyü elde ederiz. Bu durumda Waffle kumaş devreye giriyor. Hem kullanım şekli hem rahatlığı hem de renk çeşitliliğiyle evimizde istediğimiz yerde kullanma şansına sahibiz. Örnek verecek olursak salonumuza renk katan minderlerimizi Waffle kumaşla kaplatarak hem şık hem de kullanışı rahat bir kombin elde edebiliriz. Geniş bir çerçevede baktığımız zaman Waffle kumaşı evimizin birçok alanında kullanabiliriz. Örneğin; mutfak masası sandalyelerin minderlerini renk renk Waffle kumaşla kaplayarak mutfağımıza renkli bir hava katabiliriz. Serin havalarda film izlerken ya da balkonda kitap okurken üstümüze örtebileceğimiz ya da duştan çıktıktan sonra yumuşacık bornozumuzla aynı keyfi yaşayabiliriz.

PİKE KUMAŞ HAKKINDA BİLMENİZ GEREKENLER WAFFLE PİKE KUMAŞ PİKE KUMAŞ HAKKINDA BİLMENİZ GEREKENLER WAFFLE PİKE KUMAŞ PİKE KUMAŞ HAKKINDA BİLMENİZ GEREKENLER WAFFLE PİKE KUMAŞ

Waffle Pike Kumaştan Neler Dikilir?

Waffle kumaş, çeşitli ürünlerin yapımında kullanılır. Bu ürünlerin başlıca kullanım alanları bornozlar, banyo havluları, çocuk/yetişkin örtü ve battaniyeler, panço, yatak örtüsü, mutfak bezi, çocuk kaban ve hatta terlikler olarak sıralanabilir. Kıyafetlerde kullanılmasının yanı sıra farklı alanlarda temizlik malzemesi olarak da tercih edilir. Her bakımdan kullanışlı olan bu kumaşlar, kişilerin hayatını kolaylaştıran kaliteli ürünler arasında geniş yer kaplamaktadır.

PİKE KUMAŞ HAKKINDA BİLMENİZ GEREKENLER WAFFLE PİKE KUMAŞ
PİKE KUMAŞ HAKKINDA BİLMENİZ GEREKENLER WAFFLE PİKE KUMAŞ
PİKE KUMAŞ HAKKINDA BİLMENİZ GEREKENLER WAFFLE PİKE KUMAŞ
PİKE KUMAŞ HAKKINDA BİLMENİZ GEREKENLER WAFFLE PİKE KUMAŞ

Waffle Pike Avantajları

Waffle pikenin en büyük avantajı yüksek çevre dostu olmasıdır. Waffle kumaşın;

  • uzun ömürlü ve ekstra yumuşak/soft oluşu
  • yıkandığında gerilmeden veya lekelenmeden orijinal görünümlerini koruması
  • nemi emmesi
  • giysilere sıcak tutma özelliği kazandırması
  • kumaşın çekme oranının minimum oluşu( <%1)


gibi özellikler kumaşa çekici özellik katar. Ayrıca günümüzde sentetik ürünlerin kullanımı sağlıklı değildir çünkü çeşitli cilt sorunlarına yol açabilir. Ancak waffle pike için aynı durum söz konusu değildir. %100 pamuktan oluşu ve yukarıda saydığımız avantajlar olduğu göz önüne alındığında gönül rahatlığıyla kullanılır.

Yazar: Kaf Kumaş Ekibi